Europa is weer een fopstresstest voor banken rijker. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam. 

1. Een nieuwe stresstest voor banken: de Europese bankentoezichthouder EBA gaat dit jaar kijken wat er met bankbalansen gebeurt in een doemscenario waarin de economie twee jaar achtereen krimpt en huizenprijzen met 6 procent dalen. Banken kunnen echter niet slagen of zakken voor de test.

Bij eerdere stresstest zijn dikwijls banken geslaagd waarvan later bleek dat ze toch vers kapitaal nodig hadden. Bovendien wil de ECB bankaandeelhouders de stuipen op het lijf jagen met nieuwe kapitaaleisen.

Europese bankaandelen zijn dit jaar de kop van jut in de sell-off. De breed samengestelde Stoxx 600 staat voor het jaar 11 procent in het rood. De Stoxx-bankenindex staat op min 24 procent.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. U kunt nog bijna anderhalf jaar goedkoop tanken. De Mexicaanse minister van Olie, Pedro Joaquin Coldwell, heeft gezegd dat olieprijzen nog tot zeker de tweede helft van 2017 laag zullen blijven. “Het olieprijs herstel zal nog lang op zich laten wachten,” zo citeert persbureau Bloomberg de minister.

Olie is sinds juni 2014 met eer dan 75 procent in prijs gedaald vanwege teleurstellende groei van de vraag en olieproducenten die tegen de klippen op blijven pompen om het hoofd boven water te houden. Volgens Coldwell bedraagt het aanbodoverschot dagelijks 2 miljoen vaten – gelijk aan de dagelijkse consumptie van Frankrijk – waardoor olievoorraden letterlijk uitpuilen.

Coldwell zei desalniettemin dat Mexico er niet aan peinst om de productie te verlagen. Mexico is de op negen na grootste olieproducent ter wereld.

3. De grote oliemaatschappijen komen steeds meer in het nauw door de lage olieprijs. Donderdag was het Spaanse Repsol de tweede oliereus die noodgedwongen het dividend moest verlagen. Repsol schroefde het dividend terug van 50 naar 30 cent per aandeel en zei dat bij pas een olieprijs van 40 dollar per vat de kasstroom niet langer negatief is.

Vorig jaar was het Italiaanse Eni de eerste oliereus die het dividend verlaagde. Shell-topman Ben van Beurden heeft zijn aandeelhouders op het hart gedrukt dat het dividend heilig is en dat alles op alles zal worden gedaan om een verlaging te voorkomen. Shell heeft inmiddels wel het stockdividend weer ingevoerd om cash te sparen.

 

4. NN Group stond na de opening bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers 7 procent hoger, maar zag later de winst volledig in rook opgaan. De koersval is lastig te verklaren, want een goede consensusverwachting voor de cijfers is niet voor handen. NN’s bedrijfsresultaat daalde afgelopen kwartaal met krap 4 procent naar 250 miljoen euro, wat de verzekeraar toeschreef aan tegenvallers bij het vermogensbeheer.

NN’s solvabiliteitsratio van 22 procent was sterk, en dat stelde de verzekeraar in staat een slotdividend voor te stellen van 1,01 euro per aandeel. De marktverwachting was slechts 0,74 euro per aandeel.

CEO Lard Friese signaleerde dat aandeelhouders kunnen rekenen op meer cadeautjes. Tijdens de toelichting op de jaarcijfers zei Friese dat overtollig kapitaal zal worden “gerepatrieerd” naar aandeelhouders.

5. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt het wel welletjes met monetaire experimenten als negatieve rentestanden en roept landen met sterke(re) overheidsfinanciën de investeringsuitgaven te verhogen. Het Fonds wil dat ’s werelds grootste economieën gecoördineerd ouderwets Keynesiaans stimuleringsbeleid gaan voeren. Anders zal de groei van de wereld economie verder afzwakken. Dat is codetaal voor ‘nu niet ingrijpen is een mondiale recessie riskeren.

Tot nog toe zijn het steeds centrale banken die proberen met monetaire verruiming de vraag aan te wakkeren. Maar ondanks bodemrentes is de private sector niet of nauwelijks bereid geld te lenen en uit te geven.

Het IMF wil dus dat overheden optreden als ‘borrower of last resort’. Dat is een goed idee, want inmiddels zijn in Duitsland – het land met de meeste fiscale armslag – kan tot en met een looptijd van 8 jaar tegen negatieve rentes lenen.

Het traditioneel conservatieve IMF is niet de eerste supranationale organisatie die heilige huisjes om ver schopt en oproept de economie fiscaal te stimuleren. De in Parijs gevestigde OESO schrijft hetzelfde recept voor.

6. Europese beurzen hebben donderdagochtend de stevige verliezen van woensdag goedgemaakt dankzij herstel op Wall Street. De AEX stond aan het einde van de ochtend anderhalf procent hoger op 414 punten. Daarmee staat de index op een voorlopige weekwinst van een halve procent. Dat zou de tweede weekwinst op rij zijn.

Beleggers putten hoop uit uitspraken van centrale bankiers van de Fed, die duidelijk hebben gemaakt dat verdere renteverhogingen zijn uitgesteld totdat financiële markten zijn hersteld en Amerikaanse macrocijfers verbeteren.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl